Νεότερες εξελίξεις στην αισθητική οδοντιατρική – χαμογελάστε άφοβα Dr. Kleanthis Manolakis July 8, 2009

Νεότερες εξελίξεις στην αισθητική οδοντιατρική – χαμογελάστε άφοβα

Ημερομηνία δημοσίευσης.
Αθήνα, 2009

Έντυπο
Κέρδος, Ειδική έκδοση

Τόσο στην επαγγελματική ζωή όσο και στις κοινωνικές μας επαφές το γοητευτικό χαμόγελο μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και πιο άνετα – και βέβαια κερδίζει τις εντυπώσεις! Σε καμία χρονική περίοδο στο παρελθόν οι οδοντίατροι δεν είχαμε στα χέρια μας τόσες δυνατότητες για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας το υγιές και όμορφο χαμόγελο που μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν σήμερα! Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική εξελίσσεται με άλματα τα τελευταία χρόνια. Σημαντικές πρόοδοι συμβαίνουν τόσο στον χώρο των κλινικών τεχνικών, όσο και των σύγχρονων οδοντιατρικών υλικών.

Στο χώρο της ορθοδοντικής, της ειδικότητας που ασχολείται με τη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και την αρμονική θέση των δοντιών στο στόμα, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην κατανόηση της βιολογίας της ορθοδοντικής μετακίνησης των δοντιών, στη διάγνωση, στα χρησιμοποιούμενα υλικά και στις θεραπευτικές μεθόδους. Η ορθοδοντική θεραπεία των ενηλίκων π.χ. αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της σύγχρονης ορθοδοντικής. Η τοποθέτηση mini εμφυτευμάτων από τιτάνιο στα οστά των γνάθων, με τη βοήθεια των οποίων ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός μπορεί να εφαρμόσει δυνάμεις και να επιτύχει μετακινήσεις δοντιών, ελαχιστοποιώντας τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που παρουσιάζονται με τη χρήση των συμβατικών τεχνικών, αποτελεί μια σημαντική καινοτομία. Η τεχνική αυτή θεωρείται εξαιρετικά πρακτική, διότι δεν ενοχλεί τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η δεύτερη καινοτόμος τεχνική είναι η αλλαγή της θέσης των δοντιών στο στόμα χωρίς τα γνωστά σιδεράκια. Η μετακίνηση των δοντιών συντελείται χρησιμοποιώντας ειδικούς εξατομικευμένους διαφανείς νάρθηκες. Ο ορθοδοντικός, μετά από ενδελεχή διάγνωση, καταστρώνει ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο αποστέλλεται στην εταιρεία που κατασκευάζει τους νάρθηκες. Κατόπιν λαμβάνει στον υπολογιστή ένα εικονικό μοντέλο θεραπείας, από το οποίο προκύπτουν οι τελικές θέσεις των δοντιών στο στόμα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετακινήσεις. Έτσι ο ασθενής μπορεί να έχει την εικόνα του τελικού αποτελέσματος πριν καν ξεκινήσει η θεραπεία! Στη συνέχεια, με βάση την τεχνολογία CAD/CAM κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες. Τους νάρθηκες αυτούς ο ασθενής τους φοράει όλο το εικοσιτετράωρο, εκτός από την ώρα του φαγητού. Καινούριοι νάρθηκες αντικαθιστούν τους παλιούς κάθε περίπου δύο εβδομάδες, ανάλογα με την πρόοδο και την επιθυμητή μετακίνηση των δοντιών. Οι συγκεκριμένοι νάρθηκες υποκαθιστούν πλήρως τα σιδεράκια. ¨Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι νάρθηκες είναι διάφανοι, και συνεπώς σχεδόν αόρατοι. Η στοματική υγιεινή διευκολύνεται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της θεραπείας διότι, σε αντίθεση με τα σιδεράκια που κατακρατούν τροφές, οι νάρθηκες αφαιρούνται από το στόμα κατά τη διάρκεια της μάσησης και για το βούρτσισμα των δοντιών. Ωστόσο η τεχνική αυτή μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά μόνο στα χέρια εξειδικευμένου επιστήμονα. Η τεχνική διάφανων ναρθήκων δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις ορθοδοντικών μετακινήσεων, σε γενικές γραμμές μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά ήπιας βαρύτητας.

Όπως είναι γνωστό, η αισθητική οδοντιατρική γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ποιός δεν θέλει λευκά και όμορφα δόντια? Η ανάπτυξη της αισθητικής οδοντιατρικής βασίζεται τόσο στις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της οδοντιατρικής τεχνολογίας, όσο και στη δημοσιότητα που δίνουν τα ΜΜΕ στον τομέα αυτό. Ποια είναι η νούμερο 1 τάση στη σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική? Φυσικά η λεύκανση των δοντιών! Τα λευκά δόντια είναι ένα χαρακτηριστικό που όλοι θαυμάζουν, γιατί είναι συνώνυμο της υγείας και της επιτυχίας. Για πολλά χρόνια οι οδοντίατροι απέτρεπαν τους ασθενείς τους από τη λεύκανση των δοντιών, διότι τα σκευάσματα λεύκανσης θεωρούνταν ανεπαρκή ή δυνητικά επιβλαβή για την αδαμαντίνη. Πλέον η λεύκανση σε μία ή περισσότερες συνεδρίες θεωρείται ως μια ιδιαίτερα ασφαλής και προβλέψιμη τεχνική. Η λεύκανση των δοντιών πολλές φορές συνηθίζεται να γίνεται στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις ενδεδειγμένες λευκαντικές ουσίες και ένα διάφανο εξατομικευμένο νάρθηκα, ο οποίος φοριέται στο στόμα και παραμένει σε επαφή με τα δόντια για ικανό χρονικό διάστημα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (συνήθως όλο το βράδυ). Η διαδικασία λεύκανσης στο σπίτι με τη χρήση νάρθηκα γενικά θεωρείται ασφαλέστερη και πιο προβλέψιμη. Ενδείκνυται η λεύκανση για όλους τους ασθενείς? Σίγουρα όχι. Πρώτα προηγείται η αποκατάσταση των σάπιων / τερηδονισμένων δοντιών, καθώς και ο καθαρισμός των δοντιών από την πέτρα και τις χρωστικές. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τη λεύκανση σε ένα στόμα παραμελημένο, με τερηδονισμένα δόντια και ούλα σε φλεγμονή. Επίσης πάντοτε ενημερώνουμε τον ασθενή ότι υπάρχουσες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις από ρητίνη ή πορσελάνη δεν θα αλλάξουν χρώμα κατά τη διαδικασία της λεύκανσης. Άρα μετά τη λεύκανση ενδεχομένως θα πρέπει να επαναλάβει ορισμένες θεραπείες. Ή εναλλακτικά, αν έχουν προγραμματιστεί κάποιες οδοντιατρικές θεραπείες, είναι καλύτερο να εκτελεστούν μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης, επιλέγοντας το νέο λευκότερο χρώμα. Επίσης η λεύκανση ενδείκνυται και για μεμονωμένα δόντια. Μετά από χτύπημα / τραύμα κάποιες φορές τα δόντια σκουραίνουν. Εξαιτίας λοιπόν ενός δυσχρωμικού δοντιού ακόμη και ένα ωραίο χαμόγελο μπορεί να καταντήσει αντιαισθητικό. Εδώ μπορεί να επέμβει κανείς λευκαίνοντας το συγκεκριμένο δόντι, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, με προβλέψιμα και πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη τεχνική της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής επίσης αποτελούν οι αποκαταστάσεις σπασμένων / στραβών / δυσχρωμικών δοντιών από όψεις πορσελάνης. Σημαντικά πλεονεκτήματα των όψεων από πορσελάνη είναι η ελαχιστοποιημένη αποκοπή φυσικών σκληρών οδοντικών ιστών (αδαμαντίνη και οδοντίνη) και συνεπώς οι ιδιαίτερα συντηρητικές οδοντικές παρασκευές, όπως και το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα των τελικών αποκαταστάσεων. Υπό προυποθέσεις η αποκατάσταση φυσικών δοντιών με όψεις πορσελάνης θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής τεχνική, με πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης των αποκαταστάσεων στη δεκαετία. Απαιτείται μεγάλη λεπτομέρεια από τον οδοντίατρο κατά το τρόχισμα και την αποτύπωση των δοντιών και κατά την ενδοστοματική συγκόλληση των όψεων, όπως και από τον οδοντοτεχνίτη κατά την κατασκευή τους. Γενικά το άρτιο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα προυποθέτει γνώση, εμπειρία και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση σε όλα τα κλινικά και εργαστηριακά στάδια. Σκόπιμο είναι να δίνεται φυσικότητα στις τελικές αποκαταστάσεις. Συχνά βλέπουμε – ιδιαίτερα στην τηλεόραση – υπερβολικά λευκά και συμμετρικά χαμόγελα, όπου τα δόντια στερούνται φυσικότητας και δείχνουν τεχνητά. Πολλές φορές αυτού του τύπου αποκαταστάσεις παραμορφώνουν το χαμόγελο και στερούν τη φυσικότητα.

Χαμογελάστε λοιπόν ελεύθερα, αλλά επιλέξτε με προσοχή και συζητήστε αναλυτικά με τον οδοντίατρό σας τις πιθανές λύσεις. Αξίζει τον κόπο!

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *